Vier trucs die ik – als professioneel goochelaar – ook niet snap…

‘Hoe doe je dat?’ – deze vraag wordt mij bij elk optreden wel één of meerdere keren gesteld. Het is ook een vraag die ik vrijwel nooit écht beantwoord. Het leuke van goochelen is immers dat je níet weet hoe het werkt. Als professioneel goochelaar ken ik inmiddels van zoveel trucs het geheim dat ik zelden meer verbaast ben als ik een collega zie optreden. Eigenlijk is dat best jammer. Gelukkig kom ik af en toe nog een truc tegen waarvan ik ook niet weet hoe die werkt. Dat wil niet zeggen dat ik geen theorieën heb; maar eerder dat ik voor elke theorie ook een tegenargument heb. Hoe het ook zij: in deze blog deel ik vier trucs waarvan ik dus ook niet snap hoe het kan…

 

One (David Copperfield)

David Copperfield was in zijn hoogtijdagen een van de meest innovatieve goochelaars die er op deze planeet rondliepen. Vooral zijn verschijn-illusies en zweef-trucs zijn nog steeds zeer imposant. Zo is er bijvoorbeeld een truc waarbij hij over het podium zweeft terwijl hij – net als superman – een jongedame in zijn armen houdt. Maar de (verschijn-)truc die het meeste indruk op mij heeft gemaakt is qua concept erg simpel: vier mannen tillen een metalen platform op van ongeveer vijf centimeter dik. Dan wordt er in een rap tempo een doek over heen gedrapeerd. Dat doek wordt meteen ook weer opgetild (zie video) en daar staat David Copperfield.

Wat deze truc in mijn ogen zo onmogelijk maakt is de snelheid waarmee deze wordt vertoond. Het gaat zo snel dat de meeste theorieën die ik heb onwaarschijnlijk lijken omdat er gewoon meer tijd voor nodig is. Vooralsnog tast ik dus in het duister.

Kaart-truc van Richard Turner

Richard Turner doet de meest ongelofelijke trucs met speelkaarten. Hij kan uit een geschud spel kaarten elke kaart tevoorschijn halen die je wilt. Dat is op zichzelf al heel knap en er zijn niet veel goochelaars die dat kunnen – ik heb er zelf ook flink op lopen trainen. Maar – en nu komt het – mijnheer Turner is blind. Het lijkt onmogelijk dat hij kaarten (zonder braille of wat dat ook) op de tast kan controleren en vinden. Ook hier: geen idee hoe hij dit doet.

The Oracle Act (Derren Brown)

Derren Brown is – naar mijn mening – de beste goochelaar ter wereld. Zijn specialiteit is trucs vertonen die draaien om gedachten-lezen. Een van zijn meest indrukwekkende nummers is ‘The Oracle Act’ waarbij hij geblinddoekt op het podium staat en in een vlot tempo specifieke vragen van toeschouwers in de zaal beantwoordt. Tijdens de act onthult hij informatie die hij onmogelijk had kunnen weten: van de namen van huisdieren tot het benoemen van de hoeveelheid wisselgeld die iemand bij zich heeft.

Nu zijn er natuurlijk heel wat manieren voor goochelaars om aan dit soort informatie te komen. Wat ‘The Oracle Act’ zo imposant maakt is de diversiteit, de gedetailleerdheid en de hoeveelheid informatie die wordt onthult. Handlezers, waarzeggers en mediums hun spullen pakken – Derren Brown is ‘the real deal’ en ik heb géén idee hoe hij dit doet.

De Doos (Moretti / Hans Klok)

Ook bij deze act is het uitgangspunt erg eenvoudig. Er staat een tafeltje op het podium en op dat tafeltje staat een grote kartonnen doos. Een goochelaar of illusionist kruipt erin en vervolgens mogen verschillende toeschouwers een zwaard door deze kartonnen doos rammen. De goochelaar komt er niet allen ongeschonden uit, hij heeft zich in de doos ook nog eens als clown verkleed – inclusief schmink. Deze truc werd uitgevonden door de Duitse goochelaar Hans Moretti die zich zelfs nog in de boeien liet slaan voordat hij de doos in kroop. Hans Klok heeft jarenlang gelobbyd om deze truc te mogen uitvoeren en heeft uiteindelijk de rechten verworven van de familie van Moretti. Naar verluidt was hij zelf ook erg verrast toen hij er achter kwam hoe deze truc werkt.

Ik heb de truc nu een paar keer gezien – zowel live als op video en ik ben er nog steeds niet helemaal over uit hoe dit nu kan…

Mensen die een goede theorie hebben over hoe één van deze trucs werkt mogen deze mailen naar info@bedrijfsgoochelaar.nl.

Gerelateerde artikelen:

Janse Heijn

Goochelaar en Mindreader

Janse Heijn biedt passend vermaak in het bedrijfsleven. In deze blog schrijft hij met grote regelmaat artikelen over drie thema’s: het organiseren van bedrijfsfeesten, goochelaar als vak en het inzetten van artiesten bij zakelijk events.

cropped-Bedrijfs_Goochelaar_Janse_Site_Icon.png
Mijn favoriete artikelen
Janse's Acts