Inflatie: Wat betaal je in 2023 voor een professioneel goochelaar?

Benzine, levensmiddelen, energie – een hoop zaken zijn afgelopen jaar omhoog gegaan in prijs. Maar hoe zit het met de tarieven van podiumkunstenaars? Cijfers hierover zijn lastig te vinden, maar in deze blog zal ik een indicatie geven van prijsontwikkeling bij één illustere groep artiesten: de beroepsgoochelaars.

Eerst even een paar basisfeiten: in Nederland lopen er (naar eigen schatting) tussen de 50 en de 100 beroepsgoochelaars rond. Dit zijn mensen die het grootste deel van hun inkomen halen uit het verzorgen van goochelshows. Daarnaast is er nog een grotere groep mensen die goochelen als bijbaan hebben. Zij hebben doordeweeks een reguliere baan en klussen in het weekend bij als goochelaar of illusionist. Ik schat de grootte van deze groep ‘semi-professionals’ op 300 tot 500 individuen.

Kortom: het goochelwereldje is niet zo groot. De meeste professionele goochelaars hebben dan ook een goed beeld van wie hun concurrenten / collega’s zijn en weten wat voor tarieven gebruikelijk zijn in deze markt. Wat veel leken niet weten is dat er met goochelen goed te verdienen valt. Als je in staat bent om een verzorgde en vermakelijke act neer te zetten kun je behoorlijke bedragen vragen voor deze dienst.

Dit blijkt ook als je een tijdje rondkijkt op websites zoals ShowBird, waar je kunt ontdekken wat er in deze markt zoal wordt aangeboden. Het aardige van dit platform is dat je bij vrijwel alle acts een prijsindicatie te zien krijgt. Om er achter te komen wat de ‘benchmark’ is in de wereld van de goochelkunst heb ik vorig jaar (Januari, 2022) van een aantal artiesten genoteerd wat ze vroegen voor een bepaald type act. Door die tarieven te vergelijken met de huidige prijzen kom je erachter hoeveel goochelaars meer zijn gaan vragen.

Hoeveel is dat? Als je de gemiddelde stijging van alle acts neemt kom je uit op een algemene prijsstijging van 19,5%. Dat is een flinke toename en ik zal later in deze blog toelichten waarom deze tarieven zo hard zijn gestegen.

De toename verschilt per type act. Als je kijkt naar goochelshows voor kinderen dan zie je dat die tarieven minder zijn toegenomen dan de tarieven voor twee uur tafelgoochelen. De prijs voor een podium-act is naar verhouding het minst gestegen. Deze acts waren al flink aan de prijs en de marges bij dit soort acts zijn naar verhouding ook erg hoog.

 

 

 

*Het aantal geraadpleegde acts verschilt per categorie.
** Tarief is gestandaardiseerd voor twee uur tafelgoochelen.

Waarom zijn deze tarieven zo gestegen? Hier zijn volgens mij drie belangrijke oorzaken voor:

De invloed van corona

Aan het begin van vorig jaar waren er nog corona-restricties aanwezig. Hierdoor bleef de positie van de beroepsartiest erg kwetsbaar en was de prikkel om je tarieven omhoog te gooien erg klein. Dat veranderde in de maanden daarop: toen de beperkende maatregelen werden opgeheven steeg de vraag naar goochelaars haast exponentieel. Opeens hadden de goochelaars die de pandemie hadden doorstaan het werk voor het uitkiezen.

De vraag naar goochelaars is nog steeds erg groot

Je zou zeggen dat – nu alles duurder – de vraag naar luxe-diensten weer wat af zou nemen. Dat valt (gelukkig) erg mee. Veel bedrijven hebben nog steeds mensen tekort en doen allerlei leuke dingen om het huidige personeel te behouden. Er worden nog steeds een hoop team-uitjes, personeelsfeestjes en kwartaal-diners georganiseerd. Daar profiteren goochelaars van.

Goochelaars hebben hogere onkosten

Uiteraard is het niet zo dat twintig procent meer omzet automatisch leid tot twintig procent meer inkomen. Ook voor goochelaars is het leven duurder geworden: benzine, speelkaarten, konijnenvoer – de kosten voor al deze zaken zijn ook omhoog gegaan en worden grotendeels doorberekend in de prijs.

Goochelaars doen graag voorspellingen, dus bij deze mijn voorspelling voor 2024: ik denk dat de vraag naar dit soort acts komend jaar stabiliseert en dat er zelfs wat nieuwe goochelaars bij gaan komen. Mijn verwachting is dan ook dat de tarieven voorlopig niet veel meer omhoog zullen gaan. Zijn goochelaars die hogere tarieven ook waard? Dat durf ik niet te zeggen. Zoals een collega van mij ooit grapte: ‘Ik ben duur – maar daar betaal je ook voor.’

Geïnteresseerd in mijn acts én de bijbehorende tarieven? Neem gerust even contact op.

Gerelateerde artikelen:

Janse Heijn

Goochelaar en Mindreader

Janse Heijn biedt passend vermaak in het bedrijfsleven. In deze blog schrijft hij met grote regelmaat artikelen over drie thema’s: het organiseren van bedrijfsfeesten, goochelaar als vak en het inzetten van artiesten bij zakelijk events.

cropped-Bedrijfs_Goochelaar_Janse_Site_Icon.png
Mijn favoriete artikelen
Janse's Acts