4 geluids-gadgets voor soloartiesten: zo versterk ik mijn shows

Als beroepsgoochelaar treedt ik op onder de meest uiteenlopende omstandigheden: van rumoerige kroegen tot statige theaterzalen. Je maakt heel wat mee en je wordt geacht overal op te zijn voorbereid. Daarom heb ik de afgelopen jaren geïnvesteerd in een compact en wendbaar geluidssysteem waarmee ik in elke situatie de regie behoud. Ik krijg regelmatig de vraag van collega-artiesten wat voor geluidsapparatuur ik gebruik. Daarom vertel ik in deze blog wat de vier beste aankopen zijn die ik op dit vlak heb gedaan. NB: deze reviews zijn onafhankelijk en uitsluitend gebaseerd op mijn eigen mening.

 

Geluidsversterking: Bose S1 Pro

Ik vind dat geluidsversterking al een verschil kan maken bij een publieksgrootte van 30 man. Het gaat bij het versterken immers niet alleen om de verstaanbaarheid maar ook om het behouden van alle nuances in je stemgebruik. Zo wil ik bijvoorbeeld dat mijn publiek mij ook kan verstaan wanneer ik fluister.

Bij grotere opdrachten is er vaak geluidsversterking op de locatie, maar voor kleinere groepen gebruik ik tegenwoordig de Bose S1 Pro. Ik heb twee van dit soort kastjes en ik kan mijn shows er tot ongeveer 150 man mee versterken.

Een Bose S1 Pro is een draagbare speaker met een ingebouwde accu en een drie-kanaals mixer. Omdat ik zelf maar twee kanalen nodig heb – één voor mijn stem en één voor mijn muziek – is dit prima. Deze kastjes geven uitstekend geluid en de accu gaat lekker lang mee. Bovendien zijn deze speakers er handzaam: ze wegen ongeveer zeven kilo en ik kan ze makkelijk onder mijn goocheltafel verstoppen. Kom ik op een locatie waar wel een goed PA-systeem aanwezig is, dan kan ik de Bose S1 gebruiken als tussenstation en/of als monitor.

Sinds ik deze speakers gebruik hebben ze mij al een paar keer uit de brand geholpen in situaties waarin ik door achtergrondgeluid anders niet goed te verstaan was geweest.

 

Microfoon: Sennheiser HSP 4 EW 3

Als goochelaar gebruik ik de meest uiteenlopende attributen tijdens mijn act: touw, gloeilampen, rubik’s cubes en nog veel meer. Maar één van mijn belangrijkste attributen is mijn eigen stem. Omdat ik veel praat tijdens mijn acts is het belangrijk dat ik goed te verstaan ben en dat ik mijn stem niet te veel belast.

Daarbij is het erg belangrijk dat ik mijn handen vrij heb. Daarom gebruik ik voor centrale acts vrijwel altijd een headset. Tegenwoordig gebruik ik deze beige microfoon van Sennheiser. Het is een cardioïde headset, wat betekent dat deze vooral geluid vanuit één richting opvangt.

Nu zijn er goedkopere headsets op de markt, maar voor mij is het van belang dat mijn spullen betrouwbaar zijn. Als het gaat om microfoons dan leert de ervaring dat goedkoop vaak duurkoop is. De Sennheiser HSP 4 is robuust, het microfoontje is makkelijk ietsje bij te draaien en het ding blijft goed zitten.

 

Zenderpakket: Sennheiser EW 112P G4 G-Band

Om het geluid draadloos van de éne naar de andere plek te sturen gebruik ik deze zenders (ook van Sennheiser). Het fijne van dit zenderpakket is dat de zender zélf een vrij kanaal zoekt. Ook is de dB-input in te stellen – daarmee maak je kans op rondzingen een stuk kleiner.

Voorheen had ik een zenderpakket van LD-systems, maar hiervan brak de antenne al vrij snel na het in gebruik nemen. Deze zender van Sennheiser is gelukkig een stuk robuuster: ondanks dat ik er al één al een keer uit mijn handen heb laten vallen doen ze het nog steeds prima.

 

Bediening: Audio Ape

De meest opmerkelijke gadget in mijn geluids-arsenaal is de Audio Ape. Dit is een systeem waarmee ik met behulp van een kleine afstandsbediening zelf geluidstracks kan starten en uitfaden. Hierdoor kan ik met grote precisie geluidseffecten muziek toevoegen aan mijn shows, zonder dat ik een goed geïnformeerde geluidstechnicus nodig heb.

De Audio Ape werkt samen met een App die ik op een iPad mini heb staan. Op het scherm van de iPad kan ik zien bij welke track ik ben. De nieuwste generatie Audio Apes hebben een ingebouwd scherm. Helaas zijn deze – door de leveringsproblemen bij chipfabrikanten – vooralsnog niet in Europa te krijgen. De oude versie werkt ook prima.

Ik vind dat muziek bij mijn shows een grote toegevoegde waarde heeft. Met dit systeem heb ik maximale vrijheid om deze muziek zelf in te zetten wanneer het uitkomt.

 

Samenvatting

De geluidsgadgets die ik in deze blog heb besproken geven mij enorme controle en flexibiliteit bij het versterken van mijn acts. Of ik nu op straat, in een zaaltje of in een theater sta: ik ben altijd te verstaan en mijn act wordt altijd ondersteund door sfeer-verhogende muziek. Mijn opdrachtgevers hoeven hier niets voor te regelen – zelfs geen stopcontact – want alles werkt op batterijen en accu’s. Het goede nieuws is dat de geluids-industrie blijft innoveren en dat er steeds meer toepassingen op de markt komen die artiesten zoals ik helpen om een nog leukere act neer te zetten. Welkom in de 21e eeuw!

Gerelateerde artikelen:

Janse Heijn

Goochelaar en Mindreader

Janse Heijn biedt passend vermaak in het bedrijfsleven. In deze blog schrijft hij met grote regelmaat artikelen over drie thema’s: het organiseren van bedrijfsfeesten, goochelaar als vak en het inzetten van artiesten bij zakelijk events.

cropped-Bedrijfs_Goochelaar_Janse_Site_Icon.png
Mijn favoriete artikelen
Janse's Acts