De meest vijf merkwaardige optredens uit mijn carrière (tot nu toe)

Ik kreeg mijn eerste goocheldoos van Sinterklaas toen ik zeven jaar oud was. Sindsdien is goochelen altijd een passie voor mij geweest. Ik verzorgde mijn eerste ‘grote’ optredens voor publiek toen ik dertien was en sindsdien is er geen maand voorbijgegaan waarin ik níet heb gegoocheld. Nu – twintig jaar later – kan ik terugkijken op rijke goochelcarrière vol bijzondere momenten. In deze blog kijk ik terug op de vijf meest opmerkelijke shows.

Midden in de jungle

Tijdens mijn stage woonde ik vijf maanden lang in de binnenlanden van Borneo bij de Dayak-indianen. In deze periode verbleef ik een tijdje in een Longhouse: een zeer lang houten gebouw op palen dat op zichzelf een heel dorp vormt. Uiteraard had ik -naast spullen om bomen op te meten, want daar bestond mijn onderzoek voornamelijk uit- een tas met goocheltrucjes mee. Goochelen is erg populair in Indonesië en om iets terug te doen voor het dorp dat mij te gast had gaf ik dus op een avond een kort optreden in dit markante gebouw.

Hoewel het qua aankleding natuurlijk erg sober was (geen kostuum, geluidsversterking en het enige licht afkomstig van twee of drie gloeilampen) was het wellicht de meest sfeervolle goochelvoorstelling die ik ooit heb gegeven. En dat mijn Indonesisch (Bahasa) toen zo belabberd was ongetwijfeld deel van de pret. Een optreden dat ik nooit zal vergeten!

In een gigantisch waterbassin

In Wageningen, ongeveer tien minuten lopen van mijn huis, staat een vestiging van Marin – het maritieme onderzoeksinstituut dat o.a. boten test op hun zeewaardigheid. Dit doen ze in twee enorme waterbassins (de grootste is 5 meter diep en 170 meter lang). Tijdens een bijeenkomst van verschillende Wageningse prominenten werd de waterstand in één van de bassins teruggebracht naar een peil van ongeveer dertig centimeter en werden er twee lange tafels neergezet waar aan getafeld kon worden.

Mijn optreden vond plaats óp zo’n tafel, tijdens de maaltijd (zie afbeelding bovenaan de pagina). Omdat mijn publiek aan alle kanten om mij heen zat en de act van onderaf kon bekijken (wat niet ideaal is voor een goochel-act), én omdat ik mijn eigen microfoon moest vasthouden was dit niet het makkelijkste optreden om te doen. Wél erg bijzonder…

Onder begeleiding van een Harmonieorkest

Een paar jaar geleden vierde Harmonie-orkest “Crescendo” uit Noordwijk haar 25-jarige jubileum. Het thema van hun jubileum-uitvoering was ‘Magie’ en ik had de eer om dit thema een beetje tot leven te brengen. Zo vertoonde ik tijdens het stuk ‘De Tovenaarsleerling’ van Paul Dukas een klassieke truc: de zwevende kogel.

Omdat het hele orkest áchter mij zat te spelen verdenk ik enkele violisten ervan dat ze – in plaats van op hun nootjes te letten -stiekem naar mijn act zaten te turen om er achter te komen hoe mijn trucs werken. Het kan dus heel goed dat er in Noordwijk nu een paar muzikanten rondlopen die méér weten over goochel dan ze moeten weten. Dat is echter een bescheiden prijs voor een prachtige herinnering aan een schitterende avond….

In een rijdende bus

Achteraf misschien niet de meest verstandige actie, maar dit was dus een optreden in het gangpad van een rijdende bus vol kinderen. Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als de chauffeur plotseling vol op de rem had gemoeten, maar het ging gelukkig allemaal goed. Wat dit optreden lastig maakte was niet zozeer het feit dat de bus in beweging was, maar dat mijn trucs voor de kinderen achterin gewoon moeilijk te zien waren. Dat heb ik gelukkig goed kunnen maken door later tijdens de rit de show nog eens dunnetjes over te doen, maar dit keer dus achterin de bus…

 

 

In een lege stadsschouwburg

De Corona-pandemie heeft tegen wil en dank ook voor een flink aantal bizarre optredens gezorgd. De meest memorabele hieronder was ongetwijfeld het Gala van de Wetenschap dat plaatsvond in het Internationaal Theater Amsterdam. Op een handjevol crewleden en professoren na was dit

 

theater leeg en op het moment-supreme stond ik op een podium -dat ik deelde met een robot- voor een webcam te goochelen. Erg onwerkelijk maar ook wel weer leuk….

Dit waren dus een paar hoogtepunten uit mijn goochelcarrière tot nu toe. Ik hoop dat er nog veel mogen volgen. Heeft u dus een idee voor een goocheloptreden op een gekke locatie – neem dan gerust contact op!

Gerelateerde artikelen:

Janse Heijn

Goochelaar en Mindreader

Janse Heijn biedt passend vermaak in het bedrijfsleven. In deze blog schrijft hij met grote regelmaat artikelen over drie thema’s: het organiseren van bedrijfsfeesten, goochelaar als vak en het inzetten van artiesten bij zakelijk events.

cropped-Bedrijfs_Goochelaar_Janse_Site_Icon.png
Mijn favoriete artikelen
Janse's Acts