Hoe vind ik de juiste goochelaar voor mijn evenement?

Mensen twijfelen wel eens of ze een bepaalde artiest moeten boeken. Het is soms heel erg lastig om in te schatten of een bepaald persoon in staat is om je feestje op te leuken. Voor je het weet heb je iemand over de vloer die niets toevoegt aan de sfeer, of erger… Natuurlijk ben ik ontzettend partijdig als het over zo’n onderwerp gaat: zoekt u een goede goochelaar? Boek mij! Toch heb ik mijzelf afgevraagd hoe ik, met de kennis die ik heb, zélf te werk zou gaan als ik een goochelaar zou boeken. Bij deze gedachteoefening kwam ik tot de volgende conclusies:

Ervaring en prestige

Bedenk: goochelaar is een vrij beroep. Iedere houten klaas met een spel kaarten kan en mag zichzelf goochelaar noemen. Daar is verder niets mis mee, maar het maakt het wel iets ingewikkelder om in te schatten of iemand in staat is om jouw gasten te vermaken. Net als in de muziek- en theaterwereld draait het bij goochelaars allemaal om prestige en ervaring. Hoe meer shows een goochelaar heeft gedaan, hoe waarschijnlijker het is dat hij ook jouw gasten kan verbazen. Als je een goochelaar op het oog hebt, probeer er dan achter te komen wat voor staat van dienst deze heeft: doet hij of zij veel optredens? Wie zijn de andere klanten? Heeft de goochelaar in kwestie prijzen gewonnen? Leeft de artiest alleen van het goochelen of is het zijn / haar bijbaan?

Doelgroep en karakter

Sommige goochelaars treden vooral op in het zakelijke circuit. Anderen doen vooral shows voor kinderen. Probeer je voor te stellen of de goochelaar die je in gedachten hebt wel past bij de doelgroep. Sommige goochelaars hebben een scherp en fel gevoel voor humor dat uitstekend past in een comedyclub, maar dat compleet uit toon valt bij een huwelijksreceptie of bij een optreden voor ouderen.

Bellen is beter dan mailen

De beste manier om erachter te komen wat een bepaalde goochelaar kan bieden is door deze gewoon op te bellen. Aan de lijn kun je direct alle vragen stellen die je mocht hebben en krijg je meteen een indruk van iemands communicatievaardigheden en behulpzaamheid. Laat je bij de prijsopgave niet onder druk zetten. Er is niets mis mee om te vragen om bedenktijd. De meeste professionals zijn dit gewend en hebben hier zeker begrip voor!

Vraag om een bevestiging per mail

De meeste goochelaars zullen dit sowieso al aanbieden, maar toch is het goed om de artiest in kwestie te vragen alles nog een keer op een rijtje te zetten op de mail. Sommige goochelaars hanteren zelfs een speciaal contract waarin zowel hun als uw belangen worden uitgelegd. In elk geval heeft u zo gegevens om naar terug te verwijzen als de goochelaar zich niet aan de afspraak houdt.

Andere acts

Heeft u meerdere artiesten geboekt? Dan is het slim om te onderzoeken of de verschillende acts geen hinder van elkaar hebben. Een goochelaar die bij zijn trucs praat, krijgt het een stuk zwaarder als er in dezelfde ruimte luide muziek wordt gespeeld. Net zo goed is het voor een DJ niet leuk als mensen geen zin hebben om te dansen omdat er allerlei spannende goocheltrucs worden vertoond. Het sleutelwoord hier is: planning.

 

Het optreden

Een vak-artiest zorgt dat hij of zij altijd ruim op tijd op de locatie aanwezig is. Dit is niet alleen belangrijk om dingen klaar te zetten, maar ook om de beschikbare ruimte te peilen en even te overleggen met de ceremoniemeester, etc. Een goede artiest zal ervoor zorgen dat hij of zij al het noodzakelijke heeft geregeld, voordat ‘ie begint. Daarna heb je er als het goed is geen omkijken meer naar. Als organisator heeft u het tijdens zo’n dag waarschijnlijk druk zat, toch loont het de moeite om even te kijken bij het optreden van de artieste die u geboekt heeft. Vinden uw gasten het leuk? Dan heeft u de juiste keuze gemaakt, zo niet – dan boekt u deze goochelaar natuurlijk geen tweede keer…

In het kort: goochelaars zijn er in allerlei soorten en maten. Om de artiest te vinden die het beste bij uw evenement past is het niet alleen slim om te kijken naar de kwalificaties van die artiest maar is het ook goed om na te denken over wat voor act uw evenement nodig heeft.

Gerelateerde artikelen:

Janse Heijn

Goochelaar en Mindreader

Janse Heijn biedt passend vermaak in het bedrijfsleven. In deze blog schrijft hij met grote regelmaat artikelen over drie thema’s: het organiseren van bedrijfsfeesten, goochelaar als vak en het inzetten van artiesten bij zakelijk events.

cropped-Bedrijfs_Goochelaar_Janse_Site_Icon.png
Mijn favoriete artikelen
Janse's Acts