Dit zijn de vijf beste goochelaars ter wereld

De wereld van het goochelen is niet zo groot. Als de gemiddelde niet-goochelaar vraagt om een paar bekende goochelaars te noemen dan hoor je al snel namen als Hans Klok, Victor Mids of David Copperfield. Maar ‘bekend’ en ‘toonaangevend’ zijn twee verschillende begrippen. Als je de gemiddelde goochelaar vraagt wie ze nu écht goed vinden hoor je al snel namen die bij het grotere publiek volledig onbekend zijn. Tijd om daarin verandering te brengen. De volgende vijf artiesten zijn naar mijn mening de beste goochelaars die anno 2021 op aarde rondlopen:

 

Op plaats 5: Yann Frisch

Hoewel de naam Yann Frisch Duits klinkt gaat het hier om een Franse goochelaar – en niet deminste. Yann Frisch is zo’n artiest die na vrijwel élk optreden een staande ovatie krijgt. Frisch heeft een achtergrond in het circustheater en dat zie je duidelijk terug ik zijn werk. In de act waar hij beroemd mee werd (in elk geval binnen de goochelwereld) speelt hij een verwarde man die probeert om een beker met water te vullen. Wat daarna volgt is een bijzondere mix van goochelen, jongleren, dans en mime. Innovatie en kunstzinnigheid zijn schaarse eigenschappen in de wereld van de goochelkunst. Compleet terecht dus dat Yann Frisch in 2012 wereldkampioen goochelen werd.

Bekijk hier een act van Yann Frisch.

 

Op plaats 4: Shin Lim

Om de tien jaar staat er een goochelaar op die goochelen weer cóól maakt. In de jaren ’90 was dit David Copperfield, in de jaren ’00 was dit David Blaine, maar de goochelaar die de afgelopen tien jaar regeerde op YouTube was Shin Lim. Deze Canadees-Amerikaanse artiest staat bekend om zijn elegante choreografie en zijn gebruik van rook. Elk moment in zijn acts is strak getimed, bijzonder magisch en gewoon heerlijk vet (ik heb er geen andere woorden voor). Shin Lim won America’s got Talent en wist bij Penn en Teller: Fool Us (zie volgende punt) meerdere keren de jury te overdonderen. Zoiets lukt alleen als je meester bent in je vak.

Bekijk hier een act van Shin Lim

 

Op plaats 3: Teller

De Amerikaans goochelaar Teller (onderdeel van het duo Penn & Teller) is de oudste goochelaar in dit lijstje. Waar andere sterren op een bepaald moment worden overtroefd door jongere talenten is Teller nog steeds een grote vernieuwer binnen de goochelkunst. Omdat hij niet praat tijdens zijn acts ligt de nadruk op zijn komische mimiek en verhalende dramaturgie. Zijn act ‘Shadows’ en ‘Silverfish’ zijn iconisch meesterwerkjes die ons die meesleuren in het konijnenhol van de magie. Er zijn weinig goochelaars die de goochelkunst zo goed begrijpen als Teller.

Bekijk hier een act van Teller

 

Op plaats 2: Antonio Diaz / El Mago Pop

De Spaanse illusionist Antonio Diaz is 34 jaar oud en heeft nu al een waanzinnige reputatie als veelzijdig toptalent. Na vijf succesvolle theatershows werd hij de best verdienende podiumkunstenaar in Spanje. In 2020 zou hij – als jongste artiest ooit- een eigen show op Broadway krijgen, maar die werd vanwege corona uitgesteld. Diaz is een van die goochelaars die alles kunnen. Hij is charismatisch, uiterst vingervlug en is een verhalenverteller pur sang.

Bekijk hier een act van Antonio Diaz (let op: in deze video is de voertaal Spaans)

 

Op plaats 1: Derren Brown

Er zijn goochelaars die met een compleet nieuw nummer komen. Er zijn goochelaars die een heel nieuwe stijl ontwikkelen. En… er zijn goochelaars die zo revolutionair zijn dat ze een heel vakgebied op de schop nemen. Het is niet onredelijk om te beweren goochelaars als Victor Mids enorm schatplichtig zijn aan Derren Brown.

Derren Brown is zo’n goochelaar die je maar één keer in de vijftig jaar tegenkomt en die -naast uitverkochte theaters, deals met Netflix en meerdere Tony-Awards – zowel binnen als buiten de goochelwereld een hele schare volgelingen heeft. Vóór Derren Brown was mentalisme (het vakgebied binnen de goochelkunst dat draait om gedachtenlezen en de toekomst voorspellen) een kitscherige en esoterische bedoeling. Derren Brown ontdeed deze discipline van alle mystiek en presenteerde zijn kunsten niet als bovennatuurlijk fenomeen maar als psychologische manipulatie.

Deze aanpak bleek een schot in de roos: veel mensen vragen zich nog steeds af of ze de vaardigheden van Derren Brown niet zelf kunnen leren. Wat enorm bijdraagt aan dit succes is het feit dat Derren een ontzettend goede showman is. Veel goochelaars die goed zijn op TV komen in het theater niet echt tot hun recht. Neem dan Derren Brown die elke zaal inpakt met charisma, interactie en humor. Dit alles maakt dat Derren Brown in mijn ogen de beste goochelaar ter wereld is.

Bekijk hier een show van Derren Brown

Gerelateerde artikelen:

Janse Heijn

Goochelaar en Mindreader

Janse Heijn biedt passend vermaak in het bedrijfsleven. In deze blog schrijft hij met grote regelmaat artikelen over drie thema’s: het organiseren van bedrijfsfeesten, goochelaar als vak en het inzetten van artiesten bij zakelijk events.

cropped-Bedrijfs_Goochelaar_Janse_Site_Icon.png
Mijn favoriete artikelen
Janse's Acts